Vai ĢMO ir droši?

Vai ĢMO ir droši?

Sarunas par ĢMO jeb ģenētiski modificētiem organismiem lielākajā daļā cilvēku izraisa pretrunīgas sajūtas, tie ir noraidoši pret ģenētiski modificēto organismu izmantošanu lauksaimniecībā un dzīvnieku un cilvēku pārtikā. Lai gan Latvijas un ES likumdošana stingri regulē, lai pārtika, kuras sastāvā ir ar ĢMO, nebūtu kaitīga cilvēka dzīvībai, veselībai un apkārtējai videi, tomēr vides aktīvisti un veselīga dzīvesveida atbalstītāji uzskata, ka veicot augu modifikāciju, kādi dabā normālos apstākļos neveidojas un nedzīvo, pastāv liels risks, ka šī gēnu inženierija ar nest neprognozējamas problēmas. Tā kā ĢMO izmantošana cilvēku un dzīvnieku uzturā tiek izmantota tikai pēdējos aptuveni desmit gadus, ir pamats šaubām par pilnībā neizpētītu ieteikmi par to drošību un nekaitīgumu.

Daudzas slimības neparādās tuvāko gadu laikā, tās var likt par sevi manīt ne tikai pēc 20 vai 40 gadiem, bet iedzimt tikai nākamajās paaudzēs. Ir veikti daudz un dažādi testi par ĢMO ietekmi uz cilvēku veselību un apkārtējo vidi, tomēr lielākoties tie ir biotehnoloģijas kompāniju algotie zinātnieki, turklāt pētījumu rezultāti tiek turēti lielā slepenībā. Tā kā neatkarīgu zinātnieku pētījumi ir ļoti dārgi, nākas akli uzticēties pašu ražotāju apgalvojumiem vai meklēt padziļinātu informāciju par šo zinātni un tās ietekmi. Šobrīd veikalos ir pilni plaukti ar nedabīgiem, uzlabotiem produktiem – pārtikas piedevas, konservanti, garšu uzlabotāji un aromatizētāji, tiem klāt nākuši arī produkti, kas satur ĢMO. Lai gan visas šīs vielas skaitās nekaitīgas un drošas cilvēku veselībai, tomēr daļai cilvēku no tām var rasties alerģiskas reakcijas.

Lai noteiktu ĢM produktu iespējamos riskus saistībā ar cilvēku veselību, tie tiek salīdzināti ar šo produktu konvencionālajiem līdziniekiem, kuri tiek izvērtēti pēc Eiropas Savienības normatīviem. Svarīgi ir tas, lai uz produktu iepakojumiem tiktu norādīta visa informācija par to, ko satur konkrētais produkts, jo, ja cilvēkam būs nosliece uz alerģisku reakciju no kāda augu produkta un cilvēks nebūs informēts, ka, piemēram, kartupeļos darbojas riekstu gēni, viņam var rasties nopietnas veselības problēmas. 2000. gadā visā pasaulē tika izplatīta informācija par ĢMO ietekmi, šo paziņojumu parakstīja 828 zinātnieki. Lai gan pasaulē galvenokārt audzē ĢMO kultūraugus, tomēr arvien reālāk kļūst ĢM dzīvnieku izcelsmes produkti, ko daudz ir pētījuši neatkarīgi zinātnieki, kas apgalvo, ka tie ir bīstami.

ĢM pārtikas potenciālie riski saistībā ar cilvēku veselību ir:

  • Gan jaunu alerģiju parādīšanās, gan esošo alerģiju pastiprināšanās;

  • Pret ārstēšanu imūnu slimību parādīšanās;

  • Vēzi izraisošu vielu palielināšanās;

  • Cilvēku neauglība;

  • Imūnsistēmas darbības traucējumi.

ĢM dzīvnieku izmantošanas potenciālie riski:

  • Jaunu alergēnu parādīšanās;

  • Alergēnu un toksisku savienojumu ĢM neprognozējami blakusefekti;

  • Izmaiņas dzīvnieku uzvedībā, piemēram, pastiprināta agresivitāte;

  • Bīstamu vīrusu uzkrāšanās un pārnēsāšana ĢM dzīvnieka organismā.

Lai gan zinātnieki strādā pie tā, lai augstāk minētie riski tiktu maksimāli samazināti un izslēgti, tomēr pastāv nopietnas bažas par to, ka ĢMO straujā izplatība novedīs pie daudzu sugu neauglības, vēža straujas izplatības, cilvēku un dzīvnieku mirstības palielināšanās, jaunu alerģiju izplatības un ģenētiskās kroplības, piemēram, toksīni, kas tiek izmantoti ĢM lauksaimniecības kultūrās ar mērķi pasargāt tās no kaitēkļiem, var nonākt topoģo māmiņu un vēl nedzimušo bērnu asinīs.

Kā jau jebkurā ienesīgā biznesā, arī ĢM pārtikas biznesā zinātnieki apgalvo, ka ĢMO izmantošana pārtikas produktos ir nekaitīga, tomēr der palasīt arī sīkāk, lai paši izsvērtu to, vai esat gatavi pieņemt šo pārtikas veidu vai tomēr izvairīties no tādu produktu lietošanas uzturā.